•  
Share this page:

Tre styk Grimaldi Green 5th Generation-skibe i nordeuropæisk aftapning til Finnlines går også til dansk skibsdesignhus

Knud E. Hansen har indgået kontrakt med det kinesiske værft Jinling Shipyard om basisdesign af tre store ro/ro-skibe til Finnlines til levering fra 2021.

Det skriver Knud E. Hansen i en pressemeddelelse.

Ordren er en follow-up på en tidligere indgået aftale med værftet i forbindelse med dettes kontrakt med italienske Grimaldi om bygningen af en såkaldt ”Grimaldi Green 5th Generation” serie af ro/ro-skibe. En innovativ skibsserie, der bl.a. introducerer hybriddrift i shortsea-farten. Grimaldi, der ejer det finske rederi Finnlines, har tidligere udmeldt, at tre af enhederne i ”Grimaldi Green 5th Generation” serien skal anvendes i Nordeuropa under Finnlines brandet.

Flere forskelle

Da både markedet og farvandene, ikke mindst i den nordlige del af Østersøen om vinteren, er væsentligt forskellige fra Middelhavet, så bliver Finnlines-skibene forskellige på en række punkter. Først og fremmest bygges skibene til den højeste 1A Super-isklasse, ligesom lastekonfigurationen bliver anderledes i forhold til Grimaldis nye skibe på Middelhavet. Disse får i alt 7.800 lanemeter svarende til en kapacitet på 500 trailere, mens de finske skibe, som vel at mærke deler skrog med de sydeuropæiske, kun får 5.800 lanemeter.

Stort indtag af biler

Til gengæld bliver de nordeuropæiske skibe så ydermere udrustet med bildæk på 5.000 kvm, mens trailerdækkene ligeledes indrettes til et langt mere fleksibelt og mangfoldigt laste indtag. I lighed med de sydeuropæiske søstre får skibene batteripakker, der sikrer ren el-drift under havneanløb. Opladningen sker via peak shaving fra akselgeneratorer under sejladsen. Derudover optimeres skrogets hydrodynamiske egenskaber med hjælp fra et lag af luftbobler under skroget. Modsat skibene til Middelhavet, får de tre nordeuropæiske skibe dog ikke solcellepaneler på toppen af apteringen.

Artikel fra Søfart 

X
Sign up for our newsletter