04 November 2015
Artikel fra Helsingør Dagblad af Kirsten Moth
Foto af Torben Sørensen
– Det er mennesker, der skaber historier, ikke ting. Og Nella Dan var meget mere for os allesammen end et polarskib, fortæller administrerende direktør i det maritime design- og rådgivende firma KNUD E. HANSEN i Helsingør, Finn Wollesen. Denne måned lægger firmaet hus til en reception i anledning af en særlig bogudgivelse og dermed bliver ringen omkring det berømte skib sluttet på overraskende vis.
Hans kærlighed til Nella Dan er åbenlys. Der hænger billeder på væggene, der står modeller på hans reoler, der er lavet en sang og en film om hende, en facebookgruppe med et stort antal fans har taget fart. Det samme har en venneforening og nu udkommer der også snart en bog om hende, skrevet af en international bestsellerforfatter. Det er historien om kærlighed, fællesskab og kammeratskab. Det er fortællingen om, hvad det gør ved mennesker at arbejde i The Last Frontier, sejle under dramatiske og risikofyldte forhold på Antarktis og i De Brølende 40´ere. Det er den gribende beretning om, hvordan det binder sammen, ofte for hele livet, når man arbejder sammen og er ekstremt afhængige af hinanden.
Afhængige af hinanden
– Det var mega koldt og mega hårdt. Det var en scene, der bandt sammen og binder sammen for altid. Der var et unikt sammenhold. Sådan er det, når man i et arbejdsfællesskab har været ekstremt afhængige af hinanden. Nella Dan var et skib, hvor man blev i mange år.
Når vi var hjemme på orlov, så gik der en uge, så var der arrangeret et møde i Svendborg, hvor folk blev i flere dage. Dét selv om vi netop havde været ude at sejle i ni måneder sammen. Nella Dan var mere end et skib og nu er det så mange år efter, det sejlede som polarekspeditionsskib, blevet kult. Det hænger sammen med, at det er mennesker, der skaber nhistorier, ikke ting.
Administrerende direktør i selskabet KNUD E. HANSEN, den internationale skibsarkitekttegnestue med hovedkontor i Helsingør og afdelinger i hele verden, Finn Wollesen, er det levende bevis på, at rigtige mænd – også sømænd – bliver berørte.
Han er synligt bevæget ved at genfortælle historien om Nella Dan, som han omtrent er født på og som nu får fuld opmærksomhed med udgivelsen af den australske succesforfatter Favel Parretts roman »Når natten kommer.« Finn Wollesen var, kun få dage gammel, med på Nella Dans jomfrurejse fra Aalborg i 1961. Om kort tid bliver ringen på overraskende vis sluttet i Helsingør hos Wollesen og skibsarkitekterne KNUD E. HANSEN i Helsingør.
– Min far arbejdede ombord i 10 år som telegrafist og min mor og jeg kom med på den første tur, så jeg har løbet omkring på skibet som lille dreng i Danmark og i Grønland. Besætningsmedlemmerne blev længe på skibet. Vi fik et helt særligt forhold til hinanden. Det er kammeratskaber, der varer hele livet. Senere fik jeg selv hyre, først som styrmandselev, senere som letmatros og matros, indtil jeg fandt ud af, at jeg ikke ville sejle og i stedet læste til ingeniør. Jeg kom ind i marin-industrien og har været her siden, fortæller Finn Wollesen, der bor i Espergærde, når han ikke arbejder og rejser jorden rundt for KNUD E. HANSEN.
Prisbelønnet australsk forfatter
Den 19. november holder KNUD E. HANSEN reception i firmadomicilet på Claessensvej i Helsingør i anledning af bogudgivelsen »Når natten kommer«, hvor skibet Nella Dan er omdrejningspunkt. Den prisbelønnede australske forfatter Favel Parrettt deltager, det samme gør den australske ambassadør i Danmark og kronprinsesse Mary er også inviteret på grund af de stærke bånd mellem Australien og Danmark, som skibet har været med til at danne.
– Mange af de tidligere besætningsmedlemmer, der har sejlet i 60’erne, 70’erne og 80’erne, indtil skibet gik ned, kommer også på dagen, for efter at forfatteren begyndte at kontakte folk i Danmark for at skrive bogen, er der kommet rigtig mange til. I facebook-gruppen er vi omkring 230 medlemmer og vi arrangerer vores møder på »basen« i Aalborg, det maritime oplevelsescenter, fortæller Finn Wollesen. En af gæsterne i Helsingør bliver den tidligere kaptajn Bent Thygesen Hansen.
Wollesens Islands
Et særligt kapitel af Nella Dans historie er de mange danske stednavne på Antarktis med flere landområder og øer, der er opkaldt efter danskere. Hvordan den danske navnerepræsentation er blevet så stærk netop der skyldes det danske forskningsskib, for hovedparten af stednavnene kommer fra danske besætningsmedlemmer ombord på det danske forskningsskib. Finn Wollesen har selv et ejercertifikat på et område af Antarktis, Wollesen Islands, opkaldt efter hans far, C. Wollesen Petersen, der var radiotelegrafist ombord på Nella Dan.
– Der findes ikke søkort over Antarktis. Derfor havde vi en lille båd ombord på Nella Dan, som vi under svære forhold kunne sende i forvejen for at undersøge, om ruten var farbar. Der er 17 geografiske stednavne på Antarktis. En af dem er for eksempel Hansen Rock, hvor der engang skete en lettere påsejling, siger Finn Wollesen.
Rød-hvide farver
Det er ikke blot den forestående bogudgivelse og reception i Helsingør, der slutter ringen for den administrerende direktør i KNUD E. HANSEN. Også selsabets nyeste ordre er med til at fuldføre historien om det særlige foroskningsskib.
Den australske stat har, som Helsingør Dagblad kunne fortælle forleden, netop bestilt et ny statsisbryder og kombineret ekspeditions- og forskningsskib, der skal sejle i de antarktiske egne. Det bliver KNUD E. HANSEN, der skal slå stregerne til det nye skib til en pris af ca. 4,8 milliarder kroner.
Det nye skib får samme rød-hvide farver som gamle Nella Dan.
– Min tid som besætningsmedlem på Nella Dan har været af allerstørste betydning, siger Finn Wollesen, administrerende direktør i KNUD E. HANSEN.
Håber på Nella Dan-udstilling på M/S Museet for Søfart
Den bevægende historie om det dansk-byggede polar-skib Nelly Dan, som Finn Wollesen, administrerende direktør i KNUD E. HANSEN, den Helsingørbaserede maritime arkitekt- og ingeniørvirksomhed, har sejlet med i flere år, vil muligvis blive skildret i en udstilling på M/S Museet for Søfart i Helsingør.
Det håber i hvert fald direktør i KNUD E. HANSEN og tidligere besætningsmedlem på Nella Dan, Finn Wollesen i forbindelse med den forestående udgivelse af bogen »Når natten kommer«. Skrevet af den kendte australske forfatter Favel Parrett, med det danske polarskib som omdrejningspunkt. Første udstilling af det berømte skibs historie vil dog blive opsat på Springeren, det maritime center i Aalborg, hvor skibet oprindeligt blev bygget af rederiet J. Lauritzen og hvorfra Finn Wollesen selv kommer fra.
Nella Dan
- 1961: Byggeår, bygget på Aalborg Værft A/S, af rederiet Dampskibsselskabet Vesterhavet, J. Lauritzen, København.
- 1968: Rederiet ændrer navn til Rederiet Vesterhavet A/S, København.
- 1971: Ombygget med bl.a. mere beboelse for videnskabsbesætningen. 2.158 Brt., 1.061 Nrt.
- 1980: Rederiet ændrer navn til J. Lauritzen Holding A/S.
- 1980: /7 – 2.186 Brt., 1.073 Nrt., 2.150 Tdw.
- 1981: Solgt til J. Lauritzen A/S, København.
- 1987: Grundstødt 3/12 på sandbanke ud for Macquarie Island, Antarktis. Maskinrummet vandfyldt. Erklæret uegnet til genopbygning.
- 1987: Trukket fri af grunden 21/12 og besigtiget.
- 1987: D. 24/12 udbrød der brand ombord. Slæbt fire sømil ud fra kysten, hvor skibet sank.
- 1989: Slettet af skibsregistret /4.
Om »Når natten kommer« og Favel Parrett
Når natten kommer er et skønlitterært mesterværk af den prisvindende australske forfatter, Favel Parrett. Hun modtog Australian Society of Authors Mentorship i 2009. Hun er opvokset i Hobart i Tasmanien, men i dag bor hun i Melbourne, Victoria på Australiens hovedland.
Favel Parrett har udgivet en række noveller og udkom i 2011 med sin første roman, Past the Shallows. Når natten kommer (When the Night Comes) er hendes anden roman, og den udkom på originalsproget i 2014.
Romanen er siden udkommet i UK, USA og Tyskland. Favel Parrett elsker at rejse, og hun besøger også Danmark i forbindelse med den danske udgivelse. I sin fritid kan man finde Favel Parrett på sit surfbræt eller på et dyreinternat, hvor hun arbejder som frivillig.
Når natten kommer,
Forfatter: Favel Parrett
Udgivet af: Forlaget PH Medier
Udkommer 19. november – forudbestil bogen her.