Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/knudehansen.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
 Man kan sænke et skib, men ikke et kammeratskab
  •  
Share this page:

09 May 2017

Artikel fra Helsingør Dagblad skrevet af Kirsten Moth 

Helsingør-virksomheden, KNUD E. HANSEN, der designer skibe til hele verden, dannede rammen om lanceringen af en ganske særlig hjemmeside for den legendariske isbryder Nella Dan og dens forening af gamle besætnings-medlemmer. Heriblandt KNUD E. HANSEN-direktør Finn Wollesen. Samtidig er ringen sluttet og historien bundet sammen til den nye australske isbryder og forskningsskib, der tegnes i Helsingør og som indsættes i 2020.

Man kan sænke et skib, men ikke et kammeratskab. Sådan lyder titlen på den lancering, der netop har fundet sted i Helsingør, i den internationale skibsdesignvirksomhed, KNUD E. HANSEN på Claessensvej.

Virksomhedens administrerende direktør Finn Wollesen sejlede som ung med det legendariske isbryder og polar-forskningsskib Nella Dan, i de antarktiske og arktiske egne, blandt andet i Australien. Det samme gjorde hans far og i dag er Finn Wollesen næstformand for foreningen Nella Dans Venner, der tæller medlemmer fra hele Danmark og fra andre dele af verden. Lauritzen-støtte Med økonomisk støtte fra Lauritzen Fonden er der nu lanceret en formidlingsplatform med website, film-database og YouTube kanal. En formidlingsplatform, der i ord og billeder, i både historiske og sjove klip og billeder fra 50´erne og 60´erne, fortæller om et ganske særligt kapitel i dansk søfartshistorie. Om seje søfolk og deres personlige fortællinger og skæbner og om Nella Dans forlis i 1987.

– Et stykke vigtig Danmarks- og søfartshistorie, som jeg er glad for, vi nu får dokumenteret, så den ikke går tabt og som bliver fortalt, før de ældste af de gamle går bort. Flere er desværre allerede væk. Det er en unik periode, Nella Dan  repræsenterer, siger Finn Wollesen. Tidligere er der også udgivet en roman af den australske forfatter Favel Parrett, hvor Nella Dan spiller en hovedrolle.  Ca. 40 tidligere tidligere besætningsmedlemmer fra Nella Dan besøgte Helsingør, da hjemmesiden forleden blev lanceret. Blandt gæsterne var også Jan Lauritzen, søn af Knud Lauritzen. Samtidig kunne gæsterne også tage en virtuel rundtur på et andet skib. Et skib, der er tæt forbundet til det historiske Nella Dan. Nemlig det nye forsknings- og ekspeditionsskib, som den australske regering har bestilt, og som KNUD E. HANSEN har tegnet og designet.

– Dermed er ringen mellem de to skibe sluttet og historien bundet sammen, siger en glad direktør og Nella Dan-næstformand, Finn Wollesen. Arbejdspladser Han hørte allerede tilbage i 2007 om Australien, der skulle have et nyt forskningsskib til de antarktiske forhold. Han tog til Australien flere gange og KNUD E. HANSEN endte med at vinde opgaven med at tegne og designe det nye skib for Australien Arctic Division. Skibets besætning bliver på 30 medlemmer og der bliver plads til 100 forskere ombord.

– Med Nella Dan blev der dengang skabt mange arbejdspladser i Danmark og det bliver der altså også nu med det nye skib, der altså kommer her fra Helsingør, siger Finn Wollesen.

Filmplaner

Nu har Nella Dan-foreningen planer om at filmatisere deres fælles historie, baseret på den megen dokumentation i den nylancerede database og undersøger i øjeblikket muligheden for at finde samarbejdspartnere til film-projektet.

Hvad skal skibet hedde?

  • I 2020 indsætter den australske regering den nye isbryder, der skal betjene de australske baser i Antarktis.
  • Skibet er designet hos KNUD E. HANSEN i Helsingør.
  • På den nye hjemmeside, der netop er lanceret ved en festlig begivenhed hos skibsdesignerfirmaet i Helsingør, kan man følge byggeriet af den nye isbryder på nærmeste hold.
  • Samtidig har den australske regering udskrevet en navnekonkurrence. Hvad skal den nye Nella II hedde?
  • Læs mere på www.nelladan.org

 

Download the article

Related pages

ARSV Icebreaker Antarctic Supply and Research Vessel
  • Vessel type: Arctic
  • Vessel name: Nuyina
  • Project number: 13006
Read more
Historic Nella Dan Footage Released
Read more
X
Sign up for our newsletter