•  
Share this page:

02 November 2017

Artikel fra Maritime Danmark

Den gamle grønlandshavn på Nordatlantens Brygge i København danner den 4. og 5. november ramme om en storstilet Arktisk Festival. Blandt mange andre arrangementer vil der lørdag og søndag kl 15.00 være mulighed for at opleve et stykke unik dansk søfartshistorie.

Juleaften i år er det præcis 30 år siden, at polarskibet m/s Nella Dan gik tabt ud for Macquarie Island i subantarktisk farvand på rejse til Mawson Station. Foreningen Friends of Nella Dan har med støtte fra Lauritzen Fonden samlet et stort materiale fra skibets 125 rejser i Arktis og Antarktis.

Historien fortælles over 45 minutter i brudstykker af personlige beretninger, billeder, filmklip og historisk dokumentar i spring fra 1961 frem til forliset i 1987. Rasmus Nygaard, der selv var dæksdreng på Nella Dan i 1987, holder oplægget.

Nella Dan blev den sidste i rederiet J. Lauritzens stolte flåde af røde polarekspeditionsskibe, som tilbage til starten af 1950’erne lå på træk mellem Arktis og Antarktis år ud og år ind. Ofte var det et af de røde polarskibe, som var “første skib” efter en lang vinter for ekspeditionsfolk i både nord og syd.

Rederiet J. Lauritzens besejling af de yderste østgrønlandske bygder og stationer muliggjorde opretholdelse af forsyningsforbindelser til Sirius og dermed suverænitetshåndhævelsen. Nella Dan og hendes storesøstre Thala, Magga, Perla, Erika, Helga og Kista er kendt af de fleste, som har haft med Grønland at gøre i sidste halvdel af forrige århundrede.

Frem til starten af 1980’erne lå de røde trækfugle og skuttede fjerene på stop ved Nordatlantens Brygge om foråret og sommeren, når de var på træk mellem Arktis og Antarktis. Her stod unge mænd og kvinder hvert år klar ved gangvejen på tærsklen til eventyr, som de søgte i beretningerne fra helte som Mylius-Erichsen, Brønlund, Freuchen, Mikkelsen, Rasmussen, Shackleton, Amundsen og Scott.

Historien om Nella Dan rækker ud over drengeeventyr og kammeratskab under pressede forhold. Nella Dan blev med sine i alt 125 rejser i Arktis og Antarktis i ukuelig kamp mod tiden og et dramatisk endelig en legende blandt polarskibe.

Men eventyret slutter ikke her. I dag, 30 år efter, står det australske antarktiske program midt i bygningen af et nyt danskdesignet isbrydende forskningsskib, som gennem det 10 år lange udviklingsarbejde har haft arbejdstitlen ”Nella Dan II”. Skibet leveres til den australske regering i 2020.

Se programmet for Arktisk Festival HER

Læs mere om Friends of Nella Dan HER

Der vil på festivallen desuden være mulighed for at se demonstration af VR design værktøj ShipSpace.

Related Pages

A Lifetime of Love for Nella Dan and “Nella Dan II”
Read more
Nella Dan: A Legend Among Polar Ships
Read more
Historic Nella Dan Footage Released
Read more
Man kan sænke et skib, men ikke et kammeratskab
Read more
ShipSpace
Read more
X
Sign up for our newsletter