03 July 2008
Krydstogtsevolution på niveau med fremtidsvision
Artikel fra Søfart 27. juni 2008
To måneder efter at Royal Caribbean International tog levering af den tredje og sidste nybygning i ”Ultra Voyager-klassen” – verdens hidtil største krydstogtskibe – løftes sløret nu for, hvad branchen kan vente sig af rederiets kommende ”Genesis-klasse”, der er undervejs fra Aker Yards i Finland.
De foreløbige to skibe, der er kontraheret i den såkaldte ”Genesis-klasse” kommer, ud over at introducere en række nye spektakulære features i underholdningsudbuddet til passagererne, også til at opfylde en række elementer i en dansk fremtidsvision fra midten af 1980’erne.
De vigtige Balkoner
Royal Caribbean International offentliggjorde allerede i februar 2006, at endnu større nybygninger var kontraheret. Og samtidig blev også hovedmå- lene, 360 m længde, en bredde på 47 m, en bt. på 220.000 samt en passagerkapacitet på 5.400 gjort kendt for branchen. Men tilbage stod spørgsmålet om, hvordan en 40 pct. større passagerkapacitet i forhold til ”Ultra Voyager-klassen”, kunne opnås i et skrog, hvor de ydre dimensioner kun er øget mellem 8 og 10 pct. Et væsentligt spørgsmål, da andelen af udvendige kahytter med balkon på et krydstogtsskib i dag er et helt afgørende konkurrenceparameter i det stadig større ”mass-market”, der domineres af superpostpanamax krydstogtsskibene.
Flere apteringsblokke
Efter Royal Caribbean International forleden offentliggjorde detaljerne om den kommende generation af superpost-panamax enheder, stod det klart, at skibene kommer til at introducere semi-selvstændige apteringsblokke. Altså apteringsblokke, der ud over at have en udvendig side mod borde også har en udvendig side indad – i det konkrete tilfælde mod et åbent atrium i skibets længderetning over centerlinjen. Metoden med semi-selvstændige apteringsblokke giver et væ- sentligt større udvendigt overfladeareal at placere udvendige kahytter med tilhørende balkoner på, vel at mærke uden en tilsvarende øgning af skibets ydre mål.
Designet blev imidlertid præsenteret allerede i midtfirserne af danske KNUD E. HANSEN. Det rådgivende ingeniørfirma, med speciale i skibsdesign, lavede designkonceptet ”Phoenix World City” til norske Kloster Group. En af målsætningerne i konceptet var netop at opnå størst muligt udvendigt overfladeareal, således, at et tusindtals udvendige kahytter med balkoner kunne placeres i apteringen, hvorved indtjeningspotentialet for rederen kunne øges væsentligt.
Udvendigt byrum
”Phoenix World City”, med dets tre apteringsblokke, blev aldrig realiseret. Kloster Group opnåede i stedet stor succes og, efter tidens målestok, væsentlige stordriftsfordele med introduktionen af “Norway” på det amerikanske mass-market ud fra Miami. “Norway” var dengang verdens største krydstogtsskib, efter at KNUD E. HANSEN et par år tidligere havde projekteret ombygningen af skibet, der oprindeligt var den franske atlantliner “France”.
”Genesis-klassen” får ikke tre apteringsblokke, men en styrbord og en bagbord fløj i den bagerste del af apteringen. Den åbne atriumgård mellem de to apteringsblokke skal således fungere som en park med bevoksning som man kender det fra byrum. Dette betyder, at de balkoner, der ikke kan sælges med havudsigt i stedet kan sælges med parkudsigt.
”Genesis-klassen” introducerer også dimensioner og kapaciteter, der for første gang kan måle sig med fremtidsvisionen fra firserne, faktisk får Royal Caribbean Internationals nye skibe større passagerkapacitet end ”Phoenix World City” var projekteret til.
En videreudvikling
Selvom ”Genesis-klassen” virkeliggør visionen i ”Phoenix World City”, er grunddesignet dog først og fremmest en videreudvikling af designet i Royal Caribbean Internationals oprindelige ”Voyager-klasse”. Denne klasse af krydstogtsskibe blev leveret fra Kvaerner Masa Yards (i dag Aker Yards) fra slutningen af 1990erne til 2003. Klassen præsenterede branchen for et stort åbent indvendigt atrium gennem en betydelig del af skibets længde. Designet gav ud over en byrumsfunktion med gågade også mulighed for at kunne sælge kahytterne ud mod atriet som semiudvendige.
Designet, som værftet oprindeligt udviklede til to store cruisefærger til Østersøen i starten af 1990’erne, blev videreført i forstørret udgave i ”Ultra Voyager-klassen”, der blev introduceret med “Freedom of the Seas” i april 2006.
Grundprincippet i ”Genesis-klassen” tyder så- ledes på at være en åben udgave af forgængernes design, hvilket altså for første gang giver to selvstændige apteringsblokke. Præcis i hvor stor en del af skibets længde atriummet er åbent er endnu ikke officielt, da værftet ikke har offentliggjort et generalarrangement.
Det to nybygninger bliver leveret i 2009 og 2010 som henholdsvis “Oasis of the Seas” og “Allure of the Seas”.
Fakta
Hvorfor så store skibe Fakta
”Mass-market” er det hurtigst voksende segment i krydstogtsbranchen. Og det er tilgangen af stadig større tonnage, som “Oasis of the Seas”, der er grundlaget for væksten. De enorme skibe sikrer de nødvendige stordriftsfordele, som kan bringe kostprisen per solgte krydstogtbillet ned på et niveau, der gør krydstogtsproduktet konkurrencedygtig med kostprisen hos f.eks. charterbranchen.
Skibet som en ”ferie-resort”
”Mass-market” og de store super post-panamax skibe går også hånd i hånd i branchen af andre grunde end stordriftsfordele. Som de seneste generationer af skibe til Royal Caribbean International i særdeleshed er eksponenter for, handler det om at skibet bliver et ”resort” – altså en destination i sig selv. Billetterne udbydes billigt, men til gengæld inkluderer de kun et grundmodul med kahyt, måltider i visse restauranter og adgang til visse aktiviteter. Det handler altså i høj grad om at generere supplerende om bord-omsætning. Destinationerne i land har mindre betydning end de har i andre segmenter af krydstogtsbranchen.
Download the article
Gallery



