•  
Share this page:

14 March 2014

To af de nybygninger, The Royal Institution of Naval Architects udpeger blandt de 50 mest signifikante i 2013, er danske – et tredje er danskdesignet

Artikel fra Søfart af Søren L. Hviid  

De to nybygninger fra 2013, der repræsenterer dansk skibsfart i The Royal Institution of Naval Architects’ publikation Significant Ships of 2013, er, næppe overraskende for mange i branchen, et vist containerskib og en vis LNG-færge. Maersk Lines første Triple- E, Mærsk Mc-Kinney Møller, som blev leveret juni sidste år, er blandt de nybygninger, nogensinde, der har tiltrukket sig størst international medieinteresse. Mærsk Mc-Kinney Møller blev godt hjulpet på vej af de sociale medier, som ikke fandtes, da Carnival Group i 2003 tog levering af Queen Mary 2, der var den første nybyggede transatlantiske passagerliner siden 1969.

Attributter

Det er imidlertid ikke containerskibets stjernestatus, der har sikret det en plads i ingeniør-publikationen Significant Ships, men derimod dets attributter. Bl.a. at Mærsk Mc-Kinney Møller førte containerskibsevolutionen videre fra 16.000 TEU-grænsen om bord på CMA CGM Marco Polo ind i et hidtil ukendt land på den anden side af 18.000 TEU som en del af Triple-E-konceptet; Economy of scale, Energy efficient and Environmentally improved. Særligt de mange features bag ved energieffektiviteten på Triple-E fremhæves. Heriblandt fremdrivningen bestående af et dobbelt ultra long stroke-maskineri direkte koblet på hver deres fixedpitch propellere foran hver sit spade-ror med ror-bulbe. I det hele taget har Maersk Line brugt store ressourcer på at optimere effektiviteten på denne kritiske del af skibene.

 

Related Pages

Ro-Ro Vessel with container capacity
  • Vessel type: Container vessel
  • Vessel name: Bahri Abha and Sisters
  • Project number: 10039
Read more
Modern con-ro design: Bahri Abha. Significant Ships of 2013 by RINA
Read more
X
Sign up for our newsletter