•  
Share this page:

KNUD E. HANSEN har eksisteret siden 1937 og er internationalt førende indenfor tilpasset skibsdesign og innovative teknologiløsninger til søs – fremadrettet er der øget behov for virksomhedens ekspertise til udvikling af skibe til Arktis.

KNUD E. HANSEN er en international anerkendt skibsingeniør virksomhed med projekter og aktiviteter over hele kloden. Tilknytningen til Nordatlanten, og ikke mindst Grønland og Færøerne bygger på en lang historik, samt personlige relationer for flere af virksomhedens medarbejdere. KNUD E. HANSEN står bl.a. bag Arctic Umiaq Lines kystpassagerskib m/s Sarfaq Ittuk, som blev leveret i 1992 og fra hvilket design, yderligere to søsterskibe blev bygget. Ligeledes stod KNUD E. HANSEN for konverteringen, da to af disse fartøjer blev forlænget i år 2000. “Vi har fast kontor i Torshavn og generelt et stort engagement i det nordatlantiske område, herunder i Grønland. Hele det arktiske område står os meget nært. Det rækker langt ud over  at være et marked. Det er en del af vores DNA at være tilstede i Arktis. Derfor går vi også efter at tiltrække unge fra Grønland til uddannelsespladser hos os eller samarbejde med rederne om efteruddannelse for medarbejdere, der går i land fra skibene.” – Direktør, Finn Wollesen.

Finn Wollesens egen tilknytning til Grønland går tilbage til polarfarten tilbage fra 1960’erne, hvor rederiet J. Lauritzens ekspeditions- og forsyningsskibe sejlede pendulfart mellem Arktis og Antarktis gennem en menneskealder. Finn Wollesen ’voksede’ op om bord i polarskibene med sin familie og sejlede selv tre sæsoner på ikoniske ’Nella Dan’ i 1980’erne.

Muligheder i Arktis matcher kompetencer

Der er ingen tvivl om at KNUD E. HANSEN er hjemmevant i isen. Virksomheden har gennem de seneste 10-15 år designet isklasset tonnage og deciderede isbrydere til kunder i Arktis og Antarktis til alskens typer af opgaver. Herunder også så forskel-lige skibstyper som tankskibe, fiskeskibe, bygdeskibe og færger. Gennem de seneste år har man nøje fulgt med i den voksende internationale aktivitet og øgede geopolitiske interesse for Arktis. Under den seneste valgkamp i Danmark i foråret 2019 satte virksomheden således politikerne stævne til vælgermøde om udviklingen i Arktis.
“Vi mærker allerede en stigning i henvendelser og bestillinger fra kunder som har behov for isklasset tonnage de næste 20-30 år. Meget tyder på en kommende forøgelse af skibstrafikken i regionen. Følgeligt øges behovet for fartøjer, som er designet til at kunne operere under disse forhold, bl.a. patrulje-, fiske- og efterforskningsskibe. Men en ting er selvfølgelig at bygge fragt- og passagerskibe, der kan klare mosten, noget andet er jo, at den øgede trafik skaber behov for at sikre beredskaber og assistance. Det vil være katastrofalt, hvis et krydstogtskib kom i nød højt oppe i Arktis.” – Finn Wollesen.

Senest har KNUD E. HANSEN afsluttet konceptudviklingen til et nyt isforstærket multidisciplinært havforskningsskib i samarbejde med DTU Aqua, da Danmarks nuværende oceangående havforskningsskib RV DANA IV imødegår en forventelig udfasning i 2022.  Havforskningsskibet er designet til at kunne operere i det isfyldte bælte mellem åbent vand og fast is, hvor andre havforskningsskibe må vende om. Samtidig er skibet designet for opnå minimal støjudledning og optimale linjer til gennemførelse af hydroakustiske målinger. Sammen med de nye havforskningsskibe til Naturinstituttet i Grønland og til Havstovan på Færøerne, så vil de tre skibe udgøre en stærk enhed indenfor Rigsfællesskabet i forhold til kommende havunder-søgelser i Nordatlanten og Arktis.

Førende på teknologi og design

KNUD E. HANSENs evne til nytænkning går igen på tværs af virksomhedens kontorer i Danmark, Færøerne, Canada, USA, UK, Spanien, Grækenland og Australien. Med projekter på syv kontinenter og en stab med 20 nationaliteter spredt ud, så opfordrer Finn Wollesen de ansatte til at presse idéudviklingen i direkte dialog med kunden. ”Design sker i tæt samarbejde med vores kunder. Vi forsøger altid at bibringe noget nyt og ikke været bundet af sædvaner. Kombinationen af friske ideer, sparring med kunden og unikke løsninger er driveren bag vores innovation” – Finn Wollesen.

Som global virksomhed er KNUD E. HANSEN med udviklingen af virtual reality softwaren ’ShipSpace’ gjort det muligt at inddrage slutbrugeren direkte i udviklingen af skibsdesignet og koordinere teknologiudviklingsprocesserne mellem værfter, ingeniører og redere på tværs af afstande og tidszoner. KNUD E. HANSEN er internationalt prisvindende for design af flere Ro-Ro skibe, Ro-Pax (færger), Explorer Cruise skibe, Ro-Con og Containerskibe. KNUD E. HANSEN har med en stribe Mega Ro-Ro skibe til bl.a. DFDS, Grimaldi, Finnlines og Wallenius-SOL de seneste par år sat helt nye standarder. Flere af disse skibe er designet som isbrydende med enten LNG propulsion eller dieselmekanisk hybrid og batterier til ’zero-emission in port’.
KNUD E. HANSENs kontor på Færøerne skubber i øjeblikket udviklingen af Life Fish Carriers i samarbejde med virksomheden Bakkafrost, ligesom man også fra Torshavn har udviklet et grundlæggende nyt trawlerdesign til det nordatlantiske fiskeri.

Med designet af den australske forsknings-isbryder, RSV Nuyina har KNUD E. HANSEN sat en tyk streg under virksomhedens internationale niveau. Samarbejdet med den australske regering med udviklingen af RSV Nuyina har strukket sig over 10 år. Men der er også tale om den største enkeltinvestering i et civilt skib i Australiens historie. Det vil, når skibet leveres til Australian Antarctic Division i 2020, være verdens største konventionelle isbrydende forskningsskib.

Artikel fra Upfront Grønlands Erhvervsliv samt Børsen

Download artikel

Fokus på øget skibsaktivitet i Arktis

Download PDF

Relaterede artikler

ARSV Icebreaker Antarctic Supply and Research Vessel
  • Vessel type: Arctic
  • Vessel name: Nuyina
  • Project number: 13006
Read more
Ship superstructure on the rise
Read more
65-m multidisciplinary marine research vessel designed by KNUD E. HANSEN
Flere havforskningsskibe på vej
Read more
65-m multidisciplinary marine research vessel designed by KNUD E. HANSEN
Knud E. Hansen udvikler nyt topmoderne havforskningsskib
Read more
Research into replacement of R/V DANA
Read more
Stregerne sættes til nyt havforskningsskib
Read more
New LNG-powered RoRo Vessels for Wallenius-SOL Designed by KNUD E. HANSEN
Read more
KNUD E. HANSEN behind design of RoPax for Finnlines Superstar Class - ordered at CMI Jinling Weihai
Read more
Knud E. Hansen reveals artist’s impression of GG5G for Finnlines
Read more
X
Sign up for our newsletter