•  
Share this page:

Kombinationen af industrielle designere med udgangspunkt i land og skibsingeniørhåndværk skal styrke Knud E. Hansen i de vækstorienterede passagerskibssegmenter

Den rådgivende skibsingeniørvirksomhed Knud E. Hansen allierer sig nu med det kreative fællesskab Design Studio B33 for at kunne gå mere målrettet efter indretningsopgaver i nybygningsmarkedet, hvor krydstogt dominerer og ro/pax for alvor er ved at komme op i gear. Med andre ord, så har efterspørgslen på kreativ og arkitektonisk knowhow i kombination med klassisk skibsingeniørhåndværk med det aktuelle nybygningsmarked formentligt aldrig været større.

– Vi skal ud og medvirke til mindre af det, vi kalder ”pretty pictures”. Det vil sige kunstneriske tegninger og generalarrangementer, der ser superflotte ud, men som slet ikke kan stå på benene, når virkelighedens verden med brandzoner, evakuering og stabilitet møder dem.

Men dermed ikke sagt, at der ikke skal være tale om design og indretning på et meget højt niveau – tingene skal bare hænge sammen, forklarer Finn Wollesen, adm. direktør i Knud E. Hansen.

Projekt for Hurtigruten

Sidst Knud E. Hansen var involveret i både de skibsingeniør- og indretningsmæssige processer var i forbindelse med Hurtigrutens omfattende ombygning af en bilfærge til ekspeditions- og kystpassagerskibet ’Spitsbergen’ i 2016.

På det tidspunkt et sjældent projekt hos Knud E. Hansen, der stoppede med egne in-house resurser på interiørområdet i 2004, grundet vigende efterspørgsel på det tidspunkt i markedet.

– Det var et succesfuldt projekt, vi havde med Hurtigruten. Mens vi tog os af de strukturelle og mere klassiske ingeniørmæssige dele, så var der andre, der udførte de specifikke design- og udsmykningsdele i interiøret. Men efterfølgende måtte vi konstatere, at vi ville have fået mere ud af det, hvis vi selv havde kunnet udføre alle processerne, fortæller Finn Wollesen.

Internationale designere

Design Studio B33 kan bedst beskrives som et kontorfællesskab bestående af en række industrielle designere og arkitekter med base i København. Det vil sige, at hver enkelt designer i Design Studio B33 er sig egen virksomhed.

Kontaktfladen mellem Knud E. Hansen og det kreative fællesskab er mellem den danske designer Rikke Hagen, der leder Design Studio B33 og Knud E. Hansens chef for interiør og eksteriør design, Francesca Arini.

– I praksis udpeger både vi og Studio B33 hver en projektleder til hvert konkrete projekt. Det er således Rikke, der peger på den rette person hos dem til opgaven, da de jo hver især har ret forskellige profiler, oplyser Finn Wollesen, og fortsætter:

– B33 har ikke noget udgangspunkt i marineverden. Det betyder, at de kan se på projekterne med friske øjne, og så er det vores opgave, at sikre, at det hele hænger sammen skibsteknisk. De udgør samlet set til gengæld det ypperste inden for områder som belysning, møbler og indretning generelt.

En typisk kunde

Ifølge Finn Wollesen vil den typiske kunde være et ekspeditionskrydstogtsrederi, der er ved at udvikle en eller flere nybygninger. I et sådant projekt kan Knud E. Hansen i det nye samarbejde så enten levere interiørdelen alene eller inddrage virksomhedens øvrige kompetencer som skibsdesign og HVAC, alt efter rederens ønske.

En typisk vej rundt, med Knud E. Hansens mere en 750 punkter lange referenceliste på skibsdesigns, vil dog formentligt være, at en kunde vælger at tilkøbe interiørdesign-delen oven på selve koncept- og basisdesignet af skibet.

– Vi kan fint tage en ren interiør design-opgave, uden de andre discipliner. Det gør vi allerede på HVAC-området, som vi også kan køre som en selvstændig service – noget vi flere gange har gjort i Frankrig på nybygninger til RCL.

– Et marked, som jeg så omvendt ikke tror på, vi kommer ind på, er det overordnede interiørdesign på de helt store krydstogtskibe hos de fire største rederier; De har deres egne arkitekter in-house. Skal vi ind her, kunne det i stedet være på en lille afgrænset del; en bestemt salon eller en opgave, hvor vi skal komme med en nytænkning af et kahytskoncept, eller sådan noget, forklarer Finn Wollesen.

Sea Dream Yacht Club

Et andet marked i passagersegmentet, som er målgruppen til kreativ interiørdesign, er ro/pax. Ifølge direktøren, så har Knud E. Hansen i de senere år opnået en absolut førende markedsandel på skibsdesign i forhold til ro/ro-skibe, altså fragtskibe.

Derfor skal samarbejdet med Design Studio B33 også ses i lyset af, at Knud E. Hansen ligeledes ønsker at styrke sin position i ro/pax-markedet. Et tonnagesegment, hvor konkurrenten OSK-Ship Tech i dag er verdensledende, og som i lighed med krydstogt også oplever øget nybygningsaktivitet.

Det nye samarbejdede har ifølge Finn Wollesen allerede haft sin første mindre opgave, en opgradering af apteringen på et fragtskib. Samtidigt har Knud E. Hansen også leveret et banebrydende input på ekspeditionskrydstogtområdet internt i den hollandske Damen-koncernen, der i dag ejer Knud E. Hansen.

Damen-værftsgruppen har således fornyelig sikret sig den første kontrakt på et krydstogtskib; en 155 meter langt Polarkode 6-nybygning til Sea Dream Yacht Club til levering i 2021.

Artikel af Søren Hviid, Søfart

Related articles

Dansk design bag Hurtigrutens nye “Spitsbergen”
Read more
Danske KNUD E. HANSEN bag Australiens nye store antarktiske statsisbryder
Read more
Thrane-brødre skyder penge i grønne yachter
Read more
KNUD E. HANSEN designer opsigtsvækkende miljø-luksusyachter
Read more
X
Sign up for our newsletter