•  
Share this page:

04 December 2014

Artikel fra Søfart af Søren L. Hviid

SKIBSDESIGN: De tre parter bag en revitalisering af reeferskibs-segmentet er klar med et opdateret design, som bliver optimeret til rullende returlaster fra Europa tilbage til Sydamerika.

Der er også plads til et stort antal containere på vejrdækket, som skibets kraner selv kan håndtere. Illustration: KNUD E. HANSEN.

Danske Reefer RoRo har sammen med de rådgivende skibsingeniører KNUD E. HANSEN i Helsingør og svenske Stena RoRo nu færdiggjort konceptdesignet til en ny skibstype, der skal revitalisere reefer-skibsfarten. En trade hovedsageligt på tværs af Atlanterhavet mellem Sydamerika og Europa, der længe har været under pres fra containerfarten.

Der er reelt tale om en opdateret version af det skibskoncept, parterne præsenterede oktober sidste år, og som bedst kan beskrives som en deep sea-reefer-ro/ro. Stena RoRo, der er rederipartneren i projektet, er klar til helt eller delvis at betale for skibene.

Birger Lindberg Skov fra Reefer RoRo oplyser til Søfart, at det første design vakte stor interesse i branchen, men at der siden oktober 2013 også er kommet mange tilbagemeldinger fra potentielle kunder og forslag til yderligere optimeringer fra både designer- og rederi-side; henholdsvis KNUD E. HANSEN og Stena RoRo. Samtidigt har Reefer RoRo haft mulighed for at foretage yderligere markedsundersøgelser, som bl.a. har medvirket til, at det opdaterede design har fået forbedret ro/ro-delen.

Værftstender, når kunden er der ”Vi har kontakt til et antal virksomheder, der er interesserede i at tage sådanne skibe ind på time-charter. Nu, hvor konceptet er på plads, er næste skridt, så snart der er et forretningsmæssigt grundlag for det, at få lavet et basic design, som vi kan anvende i en værftstender,” forklarer Birger Lindberg Skov.

Han etablerede i 2012 selskabet Reefer RoRo , som ejer patentet på den nye skibstype. Hans shippingmæssige baggrund har han bl.a. fra Lauritzen Reefers, som han var i spidsen for frem til 2003. Der er markante forskelle i designet fra 2013 og det, der i dag bliver præsenteret. Overordnet set er skibets ro/ro-mæssige kapacitet blevet forbedret. Derfor er maskinrum, casing og aptering flyttet frem i skibet, der lastes og losses over en agterrampe, så der sikres mere regulære vogndæk.

Rullende reefergods Lastetype-mæssigt er skibet fortsat målrettet mod frugt, primært bananer og ananas i high cube-paller, som der er plads til 12.500 styk af – svarende til 675.000 frugtkasser. Pallerne er placeret i kassetter, som lastes og losses på en translifter trukket af en terminaltrækker, som det kendes fra bl.a. håndtering af stålcoils og papirruller på ro/ro-skibe. Et af de helt væsentlige aspekter ved det nye skibsdesign er en nedbringelse af turn-around-tiden til kun 12 timer fra de mellem 24 og 48 timer, et konventionelt reeferskib skal bruge. Grundprincippet på reefersiden er stort set uændret, mens ro/ro-delen er blevet styrket i tro på, at der er efterspørgsel på deep sea-ro/ro- og rullende projektlaster på det vestgående ben. Birger Lindberg Skov oplyser, at det, ud over enkeltstående projektlaster, er nye og brugte biler, lastbiler eller store entreprenørmaskiner til Sydamerika.

Related Pages

Tender Design of RoRo Reefer
  • Vessel type: Special purpose vessel
  • Vessel name: RoRo Reefer
  • Project number: 13020.01
Read more
RoRo Reefer/Trailer Vessel
  • Vessel type: Special purpose vessel
  • Vessel name: RoRo Reefer/Trailer Vessel
  • Project number: 13020.02
Read more
The Ultimate Reefer RoRo Ship Design
Read more
Bananen: Neues RoRo Reeferschiff-Konzept wurde grundlegend überarbeitet
Read more
Worldwide operation as a Reefer RoRo in the banana trade
Read more
Reefer RoRo mk II Bananas
Read more
X
Sign up for our newsletter